NASI BRIYANI GAM JOHOR
BAHAN UNTUK NASI ( 20 orang makan )
- Beras Basmathi ( Faezah atau setaraf dengannya ) - 5 kilo
- Minyak Ghee /Sapi - 1 tin kecil
- Susu cair ( Evaporated Milk ) - 2 tin
- Rempah Tumis ( Bunga Lawang, Buah pelaga dll) - 2 paket kecil
- Bawang Besar ( Di layang ) - 500 grm
- Bawang Kecil ( Di kisar ) - 250 grm
- Halia ( Dikisar ) - 100 grm
- Serai ( Dikisar ) - 3 batang
- Daun Pandan - 5 helai
- Kismis ( Digoreng dan ditoskan ) - 100 grm
- Pewarna kuning
- Garam dan serbuk perasa - secukup rasa
- Kain kasa ( tudung perempuan pun ok )
CARA MEMASAK NASI
- Panaskan minyak dan masukkan rempah tumis ( kurangkan kayu manis ) hingga
Naik baunya.
- Masukkan halia, bawang besar dan bawang kecil serta serai hingga naik bau
- Masukkan daun pandan
- Tuangkan air ( kuantiti sama dengan kuantiti beras mengikut volume )
- Masukkan susu cair dan biarkan mendidih sebentar
- Masukkan garam dan serbuk perasa
- Bila sudah mendidih sepenuhnya masukkan beras yang telah dibasuh terlebih dahulu. Kacau dan biarkan ia masak. Kecilkan apinya
- Bila nasi sudah 80% masak , masukkan kismis dan pewarna dan kacau hingga nasi kering 95 %
- Angkat periuk dan tuangkan nasi kedalam kain kasa yang telah di letakkan didalam periuk berisi daging briyani dengan hujung kain di luar mulut periuk
- Tampalkan bibir periuk dengan gam yang dibuat dengan tepung yang telah dibancuh dengan air
- Tutup periuk dan biarkan ia masak dengan api luar periuk yang paling kecil (guna Bahang api sahaja)
- Apabila gum meletup ( asap sudah keluar dari tepi mulut periuk ) bermakna nasi telah masak sepenuhnya
- Angkat nasi dan hidangkan dengan lauknya